Witryna Czasopism.pl

nr 13 (263)
z dnia 5 grudnia 2010
powrót do wydania bieżącego

zapraszamy | teraz o... | przeglądy prasy | wybrane artykuły | autorzy | archiwum

felieton__PRZENIEŚMY NOWY JORK DO KRAKOWA

Michał Choptiany

W przypadku „Przekroju” i „New Yorkera” mamy do czynienia z dwiema mocnymi tradycjami, osadzonymi na własnych terytoriach oddziaływania od długich dziesięcioleci. Pomysł zestawiania tygodnika założonego w powojennym Krakowie przez Mariana Eilego ze snobistycznym tygodnikiem nowojorskiej inteligencji świadczy raczej o zaściankowym sposobie myślenia autora sloganu. Nikt w Nowym Jorku nie rzuci przecież hasła „»New Yorker« »Przekrojem« Wschodniego Wybrzeża”, nie deprecjonujmy więc własnego dziedzictwa za pomocą takich analogii.

 

felieton__POLISA

M.K.E. Baczewski

Pod koniec lata miłościwie nam panującego 2010 roku specjalistyczną prasę obiegła przedziwna wiadomość. Ogarnia mnie szczere zdziwienie na myśl, że redaktorzy popularnych gazet nie podchwycili tematu. Być może winę za taki stan rzeczy ponosi bliskie sąsiedztwo owego targowiska próżności, jakim jest Forum Gospodarcze w Krynicy. Intrygująca inicjatywa, której poświęcam poniższy elaborat, przemknęła przez media niczym efemeryda, nie budząc ze snu publicystów. I tak tematy zastępcze spychają z właściwego kursu kapryśny szkuner opinii publicznej. Ale do rzeczy.

 

UWODZENIE BIOGRAFIĄ

Michał Choptiany

Drugie zastrzeżenie dotyczy doboru tekstów opisywanych przez autorów „Dekady Literackiej” [4-5/2010]. Są one do pewnego stopnia tylko reprezentatywne, naturalnie ciąży na nich piętno aktualności i konieczności krytycznego rozprawiania się z tekstami najnowszymi, ale co najważniejsze – dziwi nieomal programowa nieobecność książki Artura Domosławskiego o Kapuścińskim. Można jedynie domniemywać, cóż takiego redaktorzy o niej myślą...

 

KULINARNY WARKOCZ

Izabela Lis

Literatura jest drugim z obszarów kultury, któremu autorzy „Pograniczy” [nr 4 (87) 2010] poświęcili najwięcej uwagi. Barbara Kownacka w szkicu Triady narracji kulinarnych wymienia trzy sposoby konstrukcji narracji współczesnej, w której pojawia się motyw kulinarny. Pierwszy z nich autorka nazywa mozaiką: motyw związany z jedzeniem jest wówczas integralną częścią świata przedstawionego, jest czymś codziennym, oczywistym dla czytelnika.

 

CIAŁO I MYDŁO. O PROFESORZE SPANNERZE ZOFII NAŁKOWSKIEJ

Robert Pruszczyński

W Profesorze Spannerze mamy do czynienia z interesującym przypadkiem literackiego pokazania mechanizmów ekonomizacji, który splata się/objawia próbą wyrugowania erotycznej przyjemności. Należy pamiętać, że „w języku wymiany handlowej – i dodajmy – języku pojęciowym, także będącym wymianą towaru-informacji, wszelka namiętność jawi się jako szaleństwo, niestosowność, bezpośredniość żądania (prośby, błagania) wydaje się sprośnością”.

 

buduj Witrynę | © 2004 Fundacja Otwarty Kod Kultury | pytania? | kontakt